Salla Vuorikoski

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi

Ylegateksi nimetty jupakka alkoi vuosi sitten, kun Yleisradion ajankohtaistiimi, joka koostui viidestätoista tutkivasta toimittajasta seurasi juttua, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän perheenjäsenet olivat hyötyneet puolen miljoonan kaupasta kaivosyhtiö Terraframen kanssa.

 

Ajankohtaistiimin tehtävänä on tehdä syvällisempiä projekteja, mutta myös päiväkohtaisia juttuja. Vinkki perheenjäsenten osallisuudesta kauppaan oli tullut Salla Vuorikoskelle mutta se jäi ajanpuutteen takia käsittelemättä. Pääministeri oli samaan aikaan ollut hommailemassa kaivosyhtiölle lisärahoitusta, joten hänen saatettiin tulkita olevan esteellinen asiassa.

 

Kävi niin, että Kansan uutiset julkaisi tiedon asiaa tarkempien tutkimusten pohjalta. Myös Iltalehti teki aiheesta jutun. Uutisdeski vinkkasi Salla Vuorikoskelle, että YLEnkin piti tästä juttu tehdä. Julkaistussa jutussa kerrottiin tilauksen koko ja vähän yrityksen taustaa.

 

Salla Vuorikoski: "Kävi niin, että pääministeri hermostui jutusta totaalisesti, koska me emme odotelleen hänen kommenttejaan vaan oltiin jutussa siteraattu hänen toiselle medialle antamaa kommenttia. Tämä oli virallinen selitys miksi hän hermostui jutusta."

 

Hermostuneisuus "säteili" talon sisällä niin että päätoimittaja Atte Jääskeläinen otti ja hääräili tehden poikkeuksellisina pidettäviä toimenpiteitä.

 

Tuli voimaan aiheen käsittelykielto. Ruben Stiller sai varoituksen kun hän olisi halunnut käsitellä pääministerin ja median suhteita lähetyksessään.

 

Jupakkaan liittyivät myös sähköpostit, jotka pääministeri perjantai-iltana toimitukseen lähetteli. Ne oli välitetty eteenpäin kansalaisilta, jotka olivat ottaneet asiasta huolissaan yhteyttä.

 

Salla Vuorikoski: "Kokonaisuus eskaloitui sillä tapaa että päätoimittajamme toiminta ei enää ollut normaalia journalistista johtamista. Päätoimittaja oli säikähtänyt pääministerin reaktiota, hän halusi vähentää ja rajoittaa uutisointia ilman journalistista perustetta."

 

Kolme toimittajaa Salla Vuorikoski, Jussi Eronen ja Jarno Liski lähtivät Yleisradiosta. Kaksi ensimmäistä irtisanoutuivat ja Jarno Liskin määräaikaisuutta ei katsottu tarpeelliseksi jatkaa.

 

Lopulta pitkän vehtailun jälkeen lähti päätoimittaja Atte Jääskeläinenkin.

 

Tammikuusta alkaen Salla Vuorikoski on ollut toimittajana Suomen kuvalehdessä.

 

Hän kokee, että toimintaympäristö on avoimempi. Hänelle kyse on paluusta vanhaan toimitustyöskentelyyn, johon hän kahdenkymmenen työvuoden urallaan on tottunut. Hän sanoo kuitenkin, että Yleisradiossa isona talona on monenlaisia paikkoja toimia.

 

Yleisradiossa oli tiettyjä teemoja, jotka käsiteltiin hankaliksi ottaa esiin. Keskustan lähellä oleva Nuorisosäätiö, pääministerin vakuutuskuoret olivat erityistarkkailun alla, jos niistä halusi kirjoittaa.

 

Salla Vuorikoski: "Jos tämä johtaa päätoimittajan syyniin, poikkeuskäsittelyihin, tietysti toimii niin että ei tällaisiin aiheisiin innokkaasti tartu."

 

Hän jatkaa: "Oli selkeästi tietyissä teemoissa hankaluutta, ehkä osittain sen takia että pääministeri oli aikaisemminkin voimakkaasti ilmaissut kantojaan YLEn suuntaan, tästä kirjassakin kerrotaan lisää."

 

Hallintoneuvoston rooli on hankala, kun pitäisi jutuissa käsitellä valtionyhtiöitä, on vaikea sanoa mitä aina haetaan. Vaikka Yleisradio onkin poliittisessa ohjauksessa yleisellä tasolla, ei hallintoneuvosto vaikuta siihen mitä journalismin sisältöjä käsitellään.

 

On tiedossa, että joissain tapauksissa päätoimittaja on käynyt vastaamassa poliitikkojen kysymyksiin siitä, miten mm. haastateltavat on valittu, miten toimitus on toiminut niin kuin on toiminut.

 

Salla Vuorikosken mukaan tämä osoittaa että hallintoneuvostossa kuitenkin pyritään menemään journalistisen sisällön tasolle ainakin keskusteluissa: "Yleisradiossakin poliitikot esittävät mielipiteitä. Ylen journalismissa poliitikot esittävät, mutta niiden esittämispaikka pitää olla jokin muu kuin Yleisradion hallintoneuvosto."

 

Yleisradion kuuluu tehdä myös tiedonvälitys yleisölle. Se vaikuttaa myös toimitustyöhön, silti päätäntävallan pitäisi olla journalististen ratkaisujen tasolla toimituksessa.

 

Salla Vuorikoski: "Poliitikot voivat katsoa mihin karkeasti ottaen Yleisradion tulee käyttää rahojaan, mikä on viihteen rooli, mikä on urheilun rooli. Mutta yksittäisten journalististen aiheiden ja juttuvalintojen, haastateltavien valintojen, sellaisiin asioihin poliitikoilla ei ole mitään roolia."

 

Yleisellä tasolla poliittisia uutisia myös määritellään, mikä on talon linja. Atte Jääskeläinen määritteli näitäkin uudestaan.

 

Politiikan toimituksessa oltiin kuitenkin jo pidempään oltu käärmeissään näiden käytäntöjen kanssa. Kattilan kannen alla oli jo pitkään kiehunut. Tämä yksi onneton uutinen sitten laukaisi reaktion, joka oli muutenkin ollut jo tulossa, sanoo Salla Vuorikoski.