Arabialainen
sulka
faktapitoista journalismia
Hävityt vaalit ja matava gallup-suosio johtivat sosiaalidemokraattien uudistumisprosessiin. Tässä artikkelissa tuodaan keskusteluun lisää aineksia. Millä tapaa yrittäjyys ja hyvinvointivaltio voivat tukea toisiaan...
POLITIIKKA - OSKAR LINDMAN - (AS) - (15.3.2016)
Sosiaalidemokraattinen puolue tarvitsee uusia suuntia ja kannattajakuntaa. Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkijana työskennellyt Samuli Sinisalo nuorena demarivaikuttajana puhuu sosiaalidemokratiasta Suomessa. Hän on ollut sekä Eero Heinäluoman että Jutta Urpilaisen eduskunta-avustajana.
Samuli Sinisalon mukaan SDP:n saamassa julkisuudessa ongelma on siinä, että se on leimattu vanhaksi eläkeläispuolueeksi. Sen perinteiset kannattajat ovat siirtymässä eläkkeeltä mullan alle.
Samuli Sinisalo:”Näyttäisi siltä että puolueen ja liikkeen parissa ovet ovat paremmin auki kuin koskaan aikaisemmin. Aito huoli on, että vanhat mallit eivät enää toimi ja jotain uutta tarvitsisi tehdä.”
Samuli Sinisalo iloitsee myös, että puolueesta löytyy uudistushenkistä nuorta porukkaa:”Nyt on hedelmällinen aika uusille ajatuksille ja se on hyvin rohkaisevaa että uudistushalua ja intoa löytyy.”
Samuli Sinisalo näkee haasteeksi, että sosiaalidemokratiaan puhalletaan maailmaa yhteiskuntaa rohkeasti muokkaava henki päälle. Hengen puute ei kuitenkaan koske pelkästään sosiaalidemokraatteja:”Suomen politiikasta ei juuri ylipäätään löydy myönteisiä ja ihmisiä puoleensa vetäviä asioita. Politiikka on jo vuosia pyörinyt kriisien ja vaikeiden aikojen, vaikeiden päätösten ja muun negatiivisen ympärillä. Jos löytyisi sellaista johtajuutta että Hei! Tällä ja tällä tavalla saadaan asiat kuntoon, uskon että sille löytyisi ottajia”
Vasemmistossa tulisi pohtia, mitä ne asiat ovat mitkä tekevät ihmisen onnelliseksi. Ja mikä tekee elämästä elämisenarvoista. Tämä innostaisi ihmisiä. Samuli Sinisalo: “Ihmiset inspiroituvat vapaudesta, toivosta ja turvallisuudesta.”
Että puhuttaisiin tasaisemmasta tulonjaosta, huomattaisiin teknologisen kehityksen mahdollisuudet ja tehtäisiin määrätietoiset investoinnit hyvinvointiyhteiskunnan perusrakenteiden vahvistamiseen eli koulutukseen, innovaatioihin ja kansainvälistymiseen, veisivät sekä Suomea että puoluetta pitkän askeleen eteenpäin - ei kriisipuheet.
Samuli Sinisalo on opiskellut Norjassa, Yhdysvalloissa ja Hollannissa ja näkee Suomen tilanteen kansainvälisessä kontekstissa. Hän toteaa, että vaikka hänen sukupolvensa elinajasta suuri osa on vietetty leikkausten ja siitä puhumisen varjossa, on tilanne vielä sangen hyvä.
Samuli Sinisalo: ”Muistan toki miten 1990-luvun lamassa ala-asteella puolitettiin pyyhekumeja. Nyt taas leikataan mutta meillä on vahva hyvä pohja yhteiskunnassa. Sitä tulisi hoitaa ja vahvistaa.”
Suomessa on kuitenkin vähän kaikkea:“Yhdysvaltojen Mainen osavaltiossa, jossa opiskelin ei voinut iltaisin käydä lenkillä, kun teiden varsilla ei ollut katuvaloja. Julkista infrastruktuuria ei ole samaan tapaan kuin Suomessa, josta löytyy valaistuja lenkkipolkuja, pururatoja ja koirapuistoja.”
Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan Sosiaalidemokratia ja yrittäjyys -raportissa Samuli Sinisalo pohti sekä julkisen sektorin että innovoivan pk/startup -sektorin ja perinteisen teollisuuden suhteita. Hänen mukaansa on mahdollista luoda vuorovaikutusta, jossa pk-sektoria tuetaan julkisen infrastruktuurin ja sosiaaliturvan toimesta. Tällöin pk-sektorille syntyisi työpaikkoja ja innovaatioita, jotka edelleen kasvattaisivat perinteistä teollisuutta ja vientiä.
Samuli Sinisalo:“Osaamiseen ja vahvaan julkiseen sektoriin ja vapaaseen yrittäjyyteen perustuva win-win-win -kuvio on mahdollinen tavoite ja visio.
”Samuli Sinisalo haluaisi ay-liikkeelle oman thinktankin. Oikealla laidalla on enemmän tutkimuslaitoksia ja yhteiskunnallisia keskustelijoita, vaikka Libera. Vasemmalla laidalla on lähinnä vain Kalevi Sorsa -säätiö. Ajatustyötä yhteiskuntaa uudistavien ajatusten eteen pitää tehdä vasemmistossakin:”Ay-liike on Suomessa vahva, hyvin resursoitu ja kuin sellainen luterilainen kirkko meillä. Ay-liike on joka paikassa läsnä pinnan alla mutta sielläkin tarvittaisiin uutta nousua. Saavutetut edut säilyvät vain uusiutumalla. Palkansaajaliikkeellä olisi resursseja näitä visioita synnyttää.
”Yksi selkeä uudistamisen paikka on sosiaaliturvajärjestelmä. Samuli Sinisalo:”Minun sukupolvelleni on lapsesta asti toitotettu, että ette te tule tekemään työuraa yhdessä paikassa. Se on juurtunut omaankin ajatteluun ja sitä pidetään normaalina. Silti työttömyyteen yhä liitetään yhä stigmoja. Sosiaaliturva ei jousta lyhyiden työsuhteiden tai jaksottaisen yrittäjyyden mukana samalla tahdilla. Ja nyt siitä uudistamisen sijaan leikataan oikeiston johdolla!”
Vasemmistoon ja sosiaalidemokratiaan on mahdollisuus palauttaa vanha vetovoima ja yhteiskunnallinen asema uudella ajattelulla. Samuli Sinisalon sukupolvelle ei ehkä riitä pelkkä vapautus vilusta ja nälästä, kun samoilla resursseilla paremmin käytettynä voisi palvella paremmin ihmislähtöisesti. Se toisi vapautta ja mahdollistaa itsensä toteuttamisen ja kehittämisen. Samuli Sinisalo kutsuu näitä oman sukupolvensa haasteiksi.