DiEM25

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi

DiEM25: Ethän ole väsynyt unelmoimaan?

-

YHTEISKUNTA - OSKAR LINDMAN - (AS)

(31.5.2016)

-

Katariina Pietiläinen on kokoamassa DiEM25:a uutta yleiseurooppalaista kansanliikettä. Eurooppa on uudelleen demokratisoitava...

Euroopassa kootaan uutta kansanliikettä DiEM25:a. Käynnistäjänä toimi Kreikan entinen valtiovarainministeri Yannis Varoufakis. Euroopan kabineteissa kokemansa perusteella totesi Varoufakis että Eurooppa pitäisi uudelleen demokratisoida. Siksi syntyi DiEM25.

 

Liikkeen suomalainen puuhanainen Katariina Pietiläinen tutustui liikkeeseen ensin katsellessaan Youtubesta muun muassa Slavoj Zizekin videoita. Hän sanoo hyvien keskustelujen rauhoittavan häntä. Hänen katsomissaan videoissa alkoi näkyä yhä enemmän ja enemmän viittauksia Varoufakisin hahmoon.

 

Moni suomalainen seurasi Kreikan kriisiä mutta vain pintapuolisesti lehdistöstä. Katariina Pietiläinen hankki lisätietoa blogeista ja videoista. Hän sanoo Kreikan kohtelua ”tietenkin törkeäksi”: ”Troikan tapa jyrätä kreikkalaisten näkemys maansa tulevaisuudesta ja käytännössä estämällä, erityisesti kaikista heikoimmassa asemassa olevilta mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään.”

 

Vuodenvaihteen jälkeen rupesi kuulumaan puhetta liikkeestä ja Katariina Pietiläinen oli heti mukana. Hänen tehtävänsä omien sanojensa mukaan on vain tuoda yhteen ihmisiä.

 

Hän suomensi Varoufakisin kirjoittaman manifestin ja pitää sitä todella kannatettavana, tosin hieman utopistisena mikä ei ole pelkästään huono asia.

 

Katariina Pietiläinen: ”Oletin että ihmiset olisivat että: ”Jee, tämä on parasta sitten pita-leivän!” Kyselin ihmisiltä enemmän, monet tuntuivat pitävän tätä taas jonain ulkoaohjailtuna hömpötyksenä. Mielestäni kysymys on siitä, että Varoufakis ja hänen lähijoukkonsa ovat heittäneet ilmaan pallon ja se on heistä itsestään kiinni mitä peliä he sillä haluavat pelata.”

 

Hän jatkaa:”Näen tässä mahdollisuuden. Kaikki koko ajan puhuvat että tarvitaan uutta ja että pitää vahvasti uudistua. Pitää löytää uusia teitä.”

 

Katariina Pietiläinen toivoo, että ihmiset eivät onnistuisi pilaamaan liikettä vanhoilla diskursseilla ja vanhoilla asenteilla, vanhalla kaunalla.

 

Pitäisi miettiä miten 2010-luvulla ihmiset voivat yhdistyä omista lähtökohdistaan huolimatta - myös muutkin kuin vain valtiotieteen maisterit tai jotkut työelämässä menestyneet: ”Olen viime aikoina katsonut samoja kamppailuja, joita käydään pikkuporukoissa eri paikoissa. Olisi siistiä jos vaikka yliopistolla vääntävät, Attac ja lähihoitajat, kaikki he tajuaisivat että meidän ongelmamme on sama. Alettaisiin etsiä yleistä yhteistä nimittäjää.”

 

Katariina Pietiläinen huomauttaa että ihmisten erilaisuus on tarpeen tunnustaa, mutta silti jokin voi yhdistää. Hän sanoo myös kunnioittavansa aitoa demokratiaa, ei edustuksellista demokratiaa kuten nykyään on vallalla.

 

Puhuttaessa konkreettisista päämääristä nimeää Katariina Pietiläinen kaikkein tärkeimmäksi saada järkevää talouspolitiikkaa ”uppoavaan Eurooppaan”Euroopan investointipankin ja investointirahastojen pitäisi laittaa rahoja vihreään energiaan ja sen kaltaiseen teknologiaan. Katariina Pietiläinen: ”Tällä hetkellä pumpataan rahaa finanssimaailmaan ja se ei auta yhtään ketään. Aika monessa paikassa puhutaan kuplien puhkeamisesta, mikä olisi etenkin rämpivälle Euroopalle aika ikävää.”

 

Katariina Pietiläinen näkee, että sakkaava talous on ollut monella puolella peruste valtionomaisuuden yhtiöittämiseen ja yksityistämiseen, mikä on kohtuutonta ilman kunnollista julkista keskustelua ja näkökulmien puntarointia.

 

Varoufakisin Katariina Pietiläinen esittelee whistlebloweriksi, joka päätti olla jäämättä päättäviin asemiin, ”mustan aineen keskiöön”, vaikka ehkä hänelle olisi löytynyt kiva suojatyöpaikka jostain. ”Hän meni vaikean kautta ja yrittää saada Euroopan ymmärtämään että koko keskusrakennelma on mätä. Hän on ehdottanut että Unionin instituutioiden kokoukset striimattaisiin ja että pöytäkirjat julkaistaisiin. Ja se on tietysti vasta alku!”

 

Muun muassa Slavoj Zizek on huomauttanut, että salaiset keskustelut siirtyisivät muihin tilanteisiin, mutta tällä ei Katariina Pietiläisen mukaan oikeastaan olisi väliä, sillä tämä olisi yksi askel eteenpäin osoittaa, että nyt riittää.

 

Suomessa on tultu yhteen eri tahoilta DiEM25:een. ”On ollut siistiä nähdä, miten ajatus demokratiasta, ihmisten kuuntelemisesta, tuo ihmisiä yhteen näin ankeinakin aikoina. Kaikkia toivotaan toimintaan mukaan.

 

Katariina Pietiläinen kehuu perussuomalaisten asennetta. Henkilövetoisuudesta huolimatta, heissä oli kansanliikkeen piirteitä, vaikka hän ei jaakaan kaikkia näkemyksiään. Heidän kohtalonsa avasi silmiä. Rakenteet ovat sellaisia, että ne vesittävät sanomaa ja päätöksentekoa.

 

Tämä tietysti kuuluu parlamentarismiin, mutta pistää miettimään, mitä edellytyksiä ihmisillä itsellään on muuttaa järjestelmää? Tärkeää on kuitenkin uudenlaisen liikkeen perustaminen, ei sinänsä virallinen puolue.

 

DiEM25 tarjoaa tilaa demokraateille, jotka ovat pettyneitä demokratian nykytilaan. Katariina Pietiläinen: ”Olemmeko me vailla mielikuvitusta etsiä uusia, jännittäviä tapoja olla yhteiskunnallisia?”

 

DiEM25:ssa on etuna, että se on eurooppalainen ja on liikkeellä isolla porukalla. Parhaat ideat voi sovittaa suomalaiseen kontekstiin.

 

Katariina Pietiläinen:”Tässä maailmanajassa on hankala olla unelmoija tai unelmoida mistään! Näen että monet ovat väsyneitä, mutta tulevat mukaan ihmettelemään.”

 

-

 

Teksti on editoitu ja julkaistu uudelleeen 1.6.2016 klo 1.20