Felice Vinci

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi

Felice Vinci uskoo Troijan olleen Suomessa

-

HISTORIA - OSKAR LINDMAN - AS - (13.3.2016)

-

Vaihtoehtoisen historiankirjoituksen klassikkoja on tämän roomalaisherran muodostama teoria jonka mukaan Homeroksen maailma olisi pohjois-Euroopassa. Hän on päätynyt tähän paikannimistöä tutkimalla...

 

Homeroksen Iliadissa ja Odysseiassa on lukuisia maantieteellisiä epätarkkuuksia, joita ei ole pystytty selittämään. Katsomalla paikannimistöä on roomalainen tutkija Felice Vinci luonut teorian, jonka mukaan kirjojen tapahtumien paikat sijaitsevatkin Pohjois-Euroopassa.

 

Hänen kirjansa Homeros Itämerellä (Omero nel Baltico) käy läpi aihetta. Miksi Faros-saaren kuvataan sijaitsevan kaukana aavalla merellä, kun se oikeasti on noin kilometrin päässä Egyptin rannikosta? Peloponnesos on Homeroksen mukaan tasanko, litteä saari, mutta Peloponnesos Kreikassa ei ole saari ja myös täynnä vuoria.

Kirjassa kuvattu ”Joki merellä” on Golf-virta. Maelstrom Pohjois-Atlantilla on Kharybdis, joka syö laivoja. Kirjoista löytyy myös kuvaus keskiyön auringosta ja itse Odysseus oli vaaleatukkainen. Hylkeet köllöttelevät tarinoissa Egyptin joissa keskellä päivää, kun niillä on siellä sietämättömän kuuma, toisin kuin Pohjois-Atlantilla.Kirjoissa on kuvattu keskiyön aurinko, aamunkoiton tanssi, talvipäivänseisaus, revontulet ja kuunkierron poikkeukset.

 

Troijan tapahtumapaikan Felice Vinci on paikallistanut Länsi-Suomessa sijaitsevaan Toijaan. Aluetta helikopterista tutkittuaan havaitsi hän maaston samankaltaisuudet: alangon, kukkulat ja kaksi jokea jotka taruista löytyvät.

 

Felice Vinci pitää äärimmäisen epätodennäköisenä, että nimistön yhdenmukaisuudet olisivat vain sattuman kauppaa:”Monet tutkijat sanovat että Toija ei voi olla Troija. Ongelma ei ole vain yhden paikan nimi - tällä alueella on monia paikkoja joiden nimet muistuttavat Iliasta ja Odysseiaa. Jos menet sata kilometriä itään, et enää löydä mitään. Vallalla oleva selitys maantieteellisille poikkeavuuksille on, että kirjoissa kyse on suullisen tarinankerronnan perinteestä, joka ollessaan sepitettä eikä siksi voi vastata tarkasti tapahtumapaikkoja.

On tiedetty, että mykeneläinen sivilisaatio saapui pohjoisesta. Felice Vincin mukaan he siirryttyään Kreikkaan nimesivät paikat vanhojen tuttujen paikkojensa mukaan. Hän luulee, että aikanaan Ruotsin alueelta lähtenyt muuttoaalto tuli Kreikkaan samoja jokia pitkin kuin varangit ja viikingit myöhemmin. Itämereltä ovat tulleet myös esimerkiksi longobardit.

 

Aikana vallitsi Pohjois-Euroopassa leuto ilmasto:”Kun viimeinen jääkausi loppui Euroopassa noin 12000 vuotta sitten, ilmasto vähitellen lämpeni. Noin 4000-2000 eKr oli kaikkein lämpimintä. Sitten noin viidessäsadassa vuodessa lämpötila laski pohjoisella pallonpuoliskolla, jäätiköt etenivät, sateet lisääntyivät ja kasvisto muuttui.” sanoo Felice Vinci kirjassaan.

 

Hän päättää: ”Siksi skandinaavit eivät kyenneet enää elämään elämää, johon olivat tottuneet”.

 

Toijan ympärillä on oikea samankaltaisten nimien rypäs. Kurkelanjoki on Scamander-joki. Aijala on Aigialos, johon laivat tulivat. Alue on ennen ollut rannikkoa, mutta maannousun takia sijaitsee nyt sisämaassa. Kisko on kuningas Priamin kaupunki.

 

Kavasto (engl. ”caustic”, ital. ”caustico”) tarkoittaa kaupunkia, jossa on tuli. Odysseus olisi purjehtinut Itämerellä vastapäivään.Ja lisää löytyy: Askainen (Ascanius), Reso (Rhesus), Karjaa (Caria), Nästi (Nastes), Lyökki (Lycia), Tenela (Tenedos), Kiila (Cilla), Kiikoinen (Ciconians).Itämeren- ja Pohjois-Atlantin saaret on myös kirjassa kuvattu. Lemnos oli Lemland Ahvenanmaalla.

 

Odysseus olisi purjehtinut pitkin Itämerta seikkailuillaan. Hellespontin meri on Suomenlahti.Näistä on tiedetty, että ne eivät ole tuoreita paikannimiä, mutta kuinka vanhoja ne tosi asiassa ovat, ei tiedetä. Ylöskirjoitetut laulut olivat vanhempaa syntyperää kuin ajoilta jolloin ne kirjoitettiin.

 

Onko löytynyt arkeologista aineistoa teorian tueksi?”Löydöistä yksi tärkeimmistä on Nebran kiekko. Se on löydetty arkeologisella kaivauksella Pohjois-Saksassa. Arkeologit löysivät samasta paikasta kaksi miekkaa, samanlaiset kuin mykeneläisillä ja kiekon, jonka läpimitta on noin 30 senttimetriä. Siinä on esitys taivaasta, aurinko, kuu ja tähdet eli pleijadit. Se on taidetta.”Akilleksen kilven keskustassa on samanlaista kuvausta.

 

Pavian yliopistossa näytettiin Felice Vincille samankaltaisuudet. Hän näkee tässä kolmiyhteyden Pohjois-Eurooppa- Kreikka – Homeros, jota hän teoriassaan kuvaa.

 

Toinen tärkeä löytöpaikka on Bjästamon Pohjois-Ruotsissa. Arkeologit löysivät ison kaupungin joka oli yli kilometrin leveä. Kaupunki on ajoitettu kolmannelle vuosituhannelle eKr. Felice Vinci: ”Se osoittaa, että Pohjois-Euroopassa oli silloin kaupunki. On oletettavasti myös muita kaupunkeja, mutta tämä oli ensimmäinen joka löydettiin. Siellä oli luultavasti myös sivilisaatio ennen Troijan sotaa. Tämä on hyvin tärkeä löydös.”

 

Hautakummut, jotka löytyvät Perniössä ovat hyvin samanlaisia kuin Homeros kuvasi Iliadin 7. kirjassa. Ruotsissa lähellä Ystadia on hautakumpu joka on 70 metriä läpimitaltaan. Sen keskellä on sarkofagi kaiverruksineen, joka on hyvin samanlainen kuin Välimeren alueella. Toisessa Ruotsista löytyneessä esineessä on kuvattu kaksi hevosta ja taisteluvaunu, joka on Välimerellä tyypillinen kuva-aihe.

 

Näitä pidettiin todella yllättävinä löytöinä, mutta Felice Vinci uskoo tietävänsä yhteyden:”Olen varma että jos arkeologit työskentelisivät löytääkseen muita kaupunkeja siltä ajalta niin todennäköisesti he niitä löytäisivät. Täytyy vain etsiä sisämaasta.”

 

Hän on huomioinut myös Kalevalan. Lemminkäisessä on paljon samaa kuin Akilleuksessa. Lemminkäinen lähtee kaukaiselle saarella välttääkseen sodan. Hän rakasti naisia. Vanhat legendat vievät Suomen pronssiaikaan. Karjalaisessa tarinankerronnassa on myös sadonkorjuun jumalatar kuten Demeter kreikkalaisessa tarustossa. Pohjoisempi Demeter on kuitenkin vanhempaa perua kuin kreikkalainen. Nämä tarinat hän näkee kulkeutuneet pohjoisesta etelään.

 

Felice Vinciä on kutsuttu yliopistoihin puhumaan teoriastaan. Suomessa tutkijayhteisön vastaanotto on ollut toistaiseksi varsin nihkeää. Kirjaa on käännetty Skandinavian kielille, mutta ei suomeksi. Ruotsiksi on juuri ilmestynyt fantasiakirja, joka pohjautuu teoriaan. Hän toivookin löytävänsä kirjalle suomentajan.