Arabialainen
sulka
faktapitoista journalismia
Siksi Elina
-
KOLUMNI - OSKAR LINDMAN - (AS)
(8.6.2016)
-
Kokoomus on vaihtamassa johtajaa, vaikka ongelmat ovat puolueen linjassa. Varovainen urapolitiikko Petteri Orpo ei tule ratkaisemaan näitä ongelmia, toisin kuin Elina Lepomäki..
Kuten Matti Apunen totesi Helsingin Sanomien kolumnissaan, kokoomuksen ensisijainen ongelma ei ole johtajuuden puute vaan puolueen linja. Aikanaan se käännettiin keskustaoikeistolaiseksi oikeistolaisuuden sijaan ja tämä kannatti, kokoomus voitti peräkkäisiä vaaleja.
Nyt arpa on osoittautumassa tyhjäksi pitkän odottelun jälkeen mutta uutta käännettä ei osata tehdä. Hallituksessa saadaan aikaan vain koska keskusta sitä vetää. Tätä tosin esitellään ”kokoomuslaiseksi politiikaksi”. Ei Sipilän hallituksessa heinähatut määrää, vaan keskustan urbaani liberaalisiipi.
Lepomäki kelpasi kyllä haastamaan istuvan puheenjohtajan, häntä siihen pyydettiin, mutta lehtien palstoilla ei koskaan tunnuttu uskovan hänen mahdollisuuksiinsa. Tämä on herättänyt ansaittua porua tukijoissa.
Kaikki ovat kuitenkin kehuneet Elina Lepomäen linjaa.
Juonikehitelmistä pitävä väittäisi, että oikeasti pelimerkit olivat koko ajan Orpolla. Helsingin Sanomissa mainittiin, ettei kokoomuksessa ole haastettu istuvaa puheenjohtajaa sitten 80-luvun, että tarvittiin joku ensin yrittämään. Vapaavuorikin suhtautui pyytelyihin varsin laiskasti.
Alex Stubb oli uudentyylinen johtaja, joita aikanaan nousi maailmanpolitiikkaan useita samanaikaisesti. Häntä kokeiltiin, miten hyvin homma toimii. Ei toiminut ja nyt hän lähtee. Mutta tämän kokeilun kokoomusväki on unohtunut tai ei koskaan huomannut. He toivovat varovaisemman seuraajan nostavan puolueen kannatusta.
Joskus yksinkertaisetkin laskelmat antavat kummallisen tuloksen. Sillä johtajuusongelmakaan ei ratkea sillä että vaihdetaan varovaiseen urapoliitikkoon Orpoon. Vaihtaminen värikkäästä tykittelijästä varovaiseen urapoliitikkoon on yksinkertaisesti huono ajatus. Ja vaikka kannatus nousisikin hetkellisesti prosenttiyksikön tai pari, mitä sitten?
Stubb ei huomannut totella, kun valtakunnan ykköslehti kehotti häntä vaikenemaan tai ainakin varomaan sanojaan. Ne professorien kolme syytä on ehkä typerintä mitä yliopistomaailmasta voi paukauttaa. No ei siinä niin käynyt, seuraavan päivän lehdessä oli jo uusi sutkaisu, Alex näytti kummalliselta hölöttäjältä.
Elina on onnistunut innostamaan varsinkin nuoria. Tämän vihjaisu lehdessä tarkoittaa, että asialla on tulevaisuutta edustava ehdokas. Nyt kuitenkin nuoret ovat vain täysin väärässä uskoessaan häneen, on tämäkin maailmanaika. Puoluekokouksessa näkyy, miten Elina-kupla puhkeaa ja mikä on hänen kannatuksensa puoluekokoukseen osallistuvien kesken.
Vasemmisto ilkkuu että jos kokoomus palaa ideologiseen ytimeensä, kannatus voi tipahtaa noin kymmeneen prosenttiin. Mikä on muuten sama luku kuin ideologisella vasemmistopuolueella on. Vihreät tuntuvat kalastelevan kaikkien vesillä. He tarjoavat aitososiaalidemokraattista vaihtoehtoa, kun ehkä pitäisi tarjota jotain vapaamielisillekin, joita muuten vihreiden enemmistö edustaa.
Liberaalit laskevat, että kokoomuksen liberalisoiminen vaikuttaa valtakunnanpolitiikkaan paremmin kuin jos koko vasemmistoliitto liberalisoitaisiin. Sitä paitsi tätä projektia kukaan ei jaksaisi kantaa loppuun asti. Ongelmana on vain, että kokoomus on myös konservatiivipuolue. Kaikki liberaalit eivät ole kokoomusnuoria, mutta kaikki kokoomusnuoret ovat liberaaleja.
Mitä itse Elinan henkilöön tulee, on hän varovainen asiapoliitikko. Nuorikin vielä. Vahva klassisen liberalismin taju näkyy nyky-kokoomuksessa idearikkautena. Koska liberaalien tie on selkkauksesta ja väittelystä toiseen, on hän kerännyt kehuja keskustelevasta asenteestaan. Vaatimattomuus ja kyky kohdata toinen ihminen on poliitikollekin hyväksi.
Mikäli liberalismi nostaisi kokoomuksen taas voittajien sarjaan, selviää vain kokeilemalla.
--
Kokoomuksen puoluekokous Lappeenrannan Rauhassa 10-12.6.2016