Arabialainen
sulka
faktapitoista journalismia
Atte pääsi valtuustoon!
VAALIT - OSKAR LINDMAN - (AS)
(13.5.2017)
Vihreiden Atte Harjanne pääsi Helsingin kaupunginvaltuustoon ensi yrittämällä. Hän sanoo kertoneensa vain mielipiteensä, turha brändääminen on työläs tapa rakentaa kampanjaa. Hän sano olevansa vihreä, liberaali ja urbaani. Atte kertoo myös syitä kampanjan onnistumiselle ja minkälainen on hyvä politiikkotyyppi.
Atte Harjanne pääsi heti ensi yrittämällä läpi Helsingin kaupunkivaltuustoon. Mikään uusi hän ei silti politiikassa ole, sillä hän on vetänyt muiden ehdokkaiden vaalikampanjoita. Hän sanookin tietäneensä miten kampanjoita rakennetaan.
Kuka hän on? Miksi kampanja onnistui? Mitä hän miettii maailmasta ylipäänsä?
Poliittisen elämänsä ulkopuolella Atte Harjanne toimii apurahalla tutkijana Aallossa, palkkansa hän nostaa Ilmatieteen laitokselta. Väitöskirja on työn alla Aallossa ja hän on tehnyt opintoja diplomi-insinööriksi tietoliikennetekniikasta.
Pekka Haaviston presidentinkampanjassa hän löysi puolueekseen vihreät, sitä ennen hän toimi kokoomusopiskelijoissa.
Pekka Haavistoon hän sattui tutustumaan turkulaisella juna-asemalla, kun hän tehtyään diplomityötään varten tehdyn haastattelun jälkeen ja käytyään kaverinsa kanssa oluella myöhästyi junasta.
Tyhjälle asemalle pölähti toinenkin myöhästyjä, joka oli Pekka Haavisto.
Atte Harjanne: ”Olimme kahdestaan juna-asemalla, presidenttikisa oli juuri aluillaan. Olin joskus kuullut häntä luennoimassa, menin heittämään läppää: ’Tosi mageeta että olet kisassa!’. Juteltiin aika pitkään, seuraavakin juna peruttiin, joten jatkettiin juttelua pitkään bussissa. Vakuutuin että hänen kamppistaan on lähdettävä tekemään.”
Hän on opintojen edetessä ollut aina vähän kiinnostunut ympäristöstä poikkitieteellisesti, siinä yhdistyy teknologia ja yhteiskuntatieteet. Mitenkään äkillisesti hän ei ympäristöstä huolestunut, Atte Harjanne: ”En ole miettinyt että pitäisi olla cooli tarina ympäristöheräämisestä, ei minulla ole ahaa-hetkeä.”
Mikään kokoomuksen puisto-osasto vihreä puolue ei hänelle ole. Vaikka hän ei näekään asioita oikeisto-vasemmisto –jaottelun kautta, sanoo Atte Harjanne olevansa ehkä siellä oikealla laidalla vihreissä.
Ydinvoimaakin voi kannattaa jos se auttaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, sitä todella tarvitaan. Atte Harjanne: ”Numeroiden valossa se on tosi välttämätön keino päästöttömän energiantalouden osana.”
Uusiutuvan energian tuet ovat vain paikkaamista, jonka perussyy on että markkinat eivät aja tarpeeksi päästöttömiä energiamuotoja. Tätä on tilkittävä tukiaisin. Tätä parempi olisi hiilivero tai joku vastaava teknologianeutraali ratkaisutapa. Atte Harjanne:
”Näen että saattaa olla niin että on menty pitkään perse edellä puuhun. Parempi olisi systeemi, jossa verotettaisiin päästöjä tai luotaisiin hinta toimivan päästökaupan kautta eikä tukia tarvittaisi enää erikseen. Euroopassa suuri ongelma on että on rinnakkaisia asioita, on päästökauppa ja on vielä tukiaiset päälle, se on älyvapaata.”
Oli pienestä kiinni, ettei Atte Harjanne ollut perustamassa ryhmää nimeltä ekomodernistit. Hän näkee tässä tietynlaista turhautumista perinteisiin ympäristöjärjestöihin. Vastakkainasettelu ei kuitenkaan auta ja sävyissä on oltava varovainen.
Ekomodernistien Rauli Partasen ja Aki Suokon kirjassa Energian aika oli paljon havainnollistuksia, joita hän ei ollut tullut ajatelleeksi aiemmin. Hän toivoo että moni ottaisi ja lukisi sen.
Ekologinen taloustiede on tässä maassa aivan marginaalissa, Atte Harjanne: ”On kovaa taloustiedettä, old schoolia. Ekologinen taloustiede on eristetty hippi-linjoihin, kaikki kestävä kehityshomma, en väheksy, siellä tehdään hyvää tutkimusta mutta se on vähän..”
Kampanjassaan hän koetti tuoda ääntä mitä ei perinteisesti ehkä ole kuultu, että on aidosti vihreä ja oikeasti aidosti liberaali. Ja olla rehellisesti urbaani.
Kampanjateknisesti hän sai kokoon hyvän porukan, joka autteli ammattimaisesti viestinnässä. Moni heistä tuli aivan muilta kentiltä kuin politiikasta.
Tärkein kanava viestiä oli sosiaalinen media. Atte Harjanne pyrki jo hyvissä ajoin ennen vaaleja herätellä ihmisiä kiinnostavalla sisällöllä ja vaalien loppusuoralla yksinkertaisemmin viestien tavoittaa äänestäjänsä: ”Minulle on tärkeää luoda wordmouthia, että puhuttaisiin hyvää. Tulin uutena ja ei julkisuuden henkilönä, en ole ollut kuin opiskelijavaaleissa aikaisemmin, ilmeisesti sain tuttuja ja tutuntuttuja aktivoitua.”
Atte Harjanne jakoi 8000 flyeria, kirjoitteli blogeja ja piti omia sivuja. Atte Harjanne sanoo, että blogeissa ei kannata toistella samaa vanhaa ja asemoida itseään poliittisesti uudelleen ja uudelleen, vaan pyrkiä oikeasti herättämään keskustelua. Kotisivuilla kävi ensin kymmeniä, sitten satoja ja piikkinä tuhat per päivä ennen vaaleja.
Mainontaa hän kohdensi Facebookiin, hiukkasen Instagramiin, hän sai tuttunsa tekemään hakukoneoptimointia.
Miksi juuri Atte Harjanteen kampanja onnistui ja hän pääsi läpi?
”Tästä on monta kilpailevaa analyysia, yksi on että kuvassa on pitkä mies ja söpö koira. Valitettavasti sillä voi tässä maailmassa pärjätä!”
Hän jatkaa: ”Jos jotain pitää sanoa niin fokusoiduin, tein ammattimaisen kampanjan. Opin Haaviston kampanjan aikana koheesion että pitää tehdä ehdokkaan näköistä kampanjaa. Pitää sanoa mitä mieltä on ja rakentaa sen ympärille.”
Rakentaa itsestään mielikuvituksellinen brändi ei toimisi: ”Ei voi vain, on helvetin kallista ja työlästä rakentaa keinotekoinen brändi jostain ihmisestä. Jollain pitää erottuakin, minusta erotun vain mielipiteiltäni. Siitä voi lähteä.” sanoo Atte Harjanne.
Mitään yksittäistä syytä hän ei siis osaa nimetä: ”Aina voi spekuloida, ei sitä koskaan montaa analyysia voi tehdä, se on aina tietynlaista jälkiviisautta, että miksi. Moni muukin teki hyvän kampanjan ja he eivät pärjänneet.”
Mitä mieltä hän on hyvästä ehdokastyypistä?
Esimerkiksi nuori vihreä Alviina Alametsä pääsi myös läpi. Hän on Atte Harjanteen mukaan mahtava tyyppi ja on ollut ehdolla aikaisemmin, mutta: ”Hän on aika ’sweetspotissa’. Hänellä on opiskelijaskene josta vetää paljon voimaa, hän on aivan timanttinen ehdokas. Luulen että hän breikkaa isosti ja ei enää jatkossa tarvitse valita opiskelijapoolia, vaan saa kaikkia ääniä ja saa vahvan mandaatin jo tältä kerralta.”
Lisäksi heillä kummallakin on ollut erittäin pätevä kampanjapäällikkö.
Atte Harjanne autteli Ozan Yanaria hänen eurovaalikampanjassaan. Ozan Yanar oli erottuva hyvä ehdokas, ei tullut Atte Harjanteelle yllätyksenä että hän menestyy niin hyvin.
Kokoomuksen Elina Lepomäestä taas on monella väärä kuva, liian kapea kuva. Atte Harjanne ei ole hän kanssaan monestakaan samaa mieltä, mutta hän näkee hänen hahmossaan integriteettiä, aivan toisin kuin miten häntä käsiteltiin kun oli ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi.
Atte Harjanne: ”Mediassa konservatiiviset politiikantoimittajat haluavat ajatella olevansa perillä asioita. He ylläpitävät aina, mutta eivät itse näe, että elävät samassa kuplassa ja ovat kiinnostuneita samoista spekuloinneista koko ajan.”
On heräteltävä politiikan toimittajia, että joku on oikeasti pätevä - Elina Lepomäkikin melkein tuli valituksi. Hän sai ison kannatuksen ja oli vetoava. Skarppina nousevana nimenä hän löysi oman yleisönsä, silti toimittajat sivuuttivat hänet pitkään.
Elina Lepomäki oli Liberan tutkimusjohtaja, kun Atte Harjanne kirjoitti sinne blogia. Hän kehuu nousussa olevaa ajatuspajaa. Libera leimataan aivan turhaan liian oikeistolaiseksi ja se on tuonut keskusteluun uuden näkökulman.
Liberaalina Atte Harjanne näkee, että on aina pohdittava ennen poliittisia toimenpiteitä, ovatko ne oikeasti tarpeen ja että hyödyttääkö puuttuminen vai haittaako. Politiikkaa tehdään liikaa niin, että saadaan jokin näyttämään joltakin. Kontrollifriikkiys on saatava pois politiikasta.
Atte Harjanne on luvannut ja aikoo ajaa valtuustossa toimiessaan säilyttää Helsingistä sen ison kuvan, että se kasvaa kestävällä tapaa. Siltojen rakentaminen puolueiden kesken on hänelle mieluista.
Hän haluaa tehdä samaa kuin kampanjassaan eli nostaa asioita keskusteluun, kyseenalaistaa juttuja ja proaktiivisesti saada suuren yleisön kiinnostumaan asioista.
Suuressa lautakuntapaikkaruletissa Atte Harjanne sai paikan HKL:n johtokunnassa, HSY:n hallituksessa ja lisäksi paikan poliisin neuvottelukunnassa.
Atte Harjanne: ”Olen noihin varsin tyytyväinen, konkreettista kaupungin tekemistä. Lisäksi ne on osa tosi hyvää kokonaisuutta, jossa minun nähdäkseni meiltä saatiin aika lailla oikeat tyypit oikealle paikoille.”