Leijona

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi

-”Tervetuloa Jamaikan aurinkoon!”

 

-”Kiitos, sitä todella tarvitsemme!”

 

Jamaica Sunshine - Juice Bar & Cafea pyörittävä Lion tervehtii iloisesti tulijoita, jotka suojautuvat Suomen talvea hänen pieneen paikkaansa Aleksis Kiven kadulla Helsingissä. Lion poistuu takahuoneeseen tekemään tuoretta pirtelöä. Valikoimista löytyy Lion Tail, Sunshine Smoothie tai Lightning Bolt -pirtelöt. Lisäksi saa kakkua ja pasteijoita.

 

Suomessa ainoastaan Lionin paikassa tarjoillaan Bob Marleyn perikunnan tuottamaa kahvia. Hän teki baari-kahvilan alkuaikoina toista työtä kokkina, mutta keskittyy nykyään täysin omaan paikkaansa.

 

Lion: ”Haluan levittää hyvän fiiliksen sanomaa, todellista Jamaikan auringonpaistetta.”Lion on asunut Babyloniassa Suomessa 27 vuotta. Hän käyttää vielä Jamaikalaista patois-englantia joskus.

Aikanaan hän työskenteli kotimaassaan katumyyjänä, mutta musiikki toi Suomeen. Hänet kutsui eräs kiinnostunut suomalainen perhe. Hän hengaa musiikkipiireissä ja haluaa levittää hyviä viboja. Suomeen tulo oli shokki. Helsingissä oli lunta ja pakkasta yli kolmekymmentä astetta.

 

Suomi on 27 vuodessa muuttunut parempaan suuntaan. Kun Lion tuli, ulkomaalaisia vielä nimiteltiin. Häntä tämä loukkasi. Häneltä myös aina tiukattiin, miksi tuli Suomeen ja mitä hän täällä tekee.

 

Lion:”Odotan, että kun joku esittää kysymyksen, se tehdään älykkäällä tavalla: ”Hei herra, mikä on nimesi? Mistä tulet?” - ja sitten alkaa keskustelu. En pitänyt entisestä tavasta aloittaa keskustelu Suomessa. Myöhemmin tämä muuttui, kun otin erilaisen lähestymistavan. Lähestyn sinua kunnioituksella, johon kuuluu myös terveisten lähettäminen, tervetulleeksi toivottaminen ja hyvästeleminen.”

 

Lion ei haluaisi asua muualla kuin Helsingissä:“Kertoakseni totuuden, rakastan aikaa täällä Helsingissä, eritoten naapurustossa Kalliosta Arabiaan ja Alppilaan. Asun suomalaisten joukossa, en maahanmuuttajien. Asun kaupungissa, jossa sekoitutaan.”

 

Baari-kahvilassa esiintyy valokuvissa kaikki Lionin tapaamat ihmiset, se on hänen koko elämäntarinansa. ”Minun perinteeni on, missä kuljen, missä kävelen, missä menen, keitä tapaan. Ihmisiä joiden kanssa hengasin nuoruudessa. Jokainen kappale jonka soitan tässä liikkeessä, edustaa jotain näistä artisteista.”

 

Hän on edelleen yhteydessä kaikkiin, jotka esiintyvät valokuvissa. Vaikka joku ei olekaan enää maan päällä, on heidän musiikkinsa vielä kanssamme, sanoo Lion.

 

---

Jamaica Sunshine - Juice Bar & CaféAleksis Kiven katu 12

 

Avoinna ma-to 10-20 pe-su 12-22