Lapua

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi

Lapualainen asetestaus

-

LAPUA JA ASEET- KLAUS KUURINMAA - (AS)

(11.9.2016)

-

Asetestaus Lapualla on vanhan mestarin kädentaitoa. Testaus tapahtuu kontrolloiduissa olosuhteissa. Aseiden ja ammuksien tarkkuutta pyritään mittaamaan ampumalla tunneliin, jotta voidaan havainnoida miten aseet ja ammukset toimivat yhdessä. Klaus Kuurinmaa pääsi vierailulle Lapualle ja kertoo kokemuksistaan.

Kuuluu kova naksahdus, mutta ei sen enempää. Pienoiskiväärin laukaus ei olekaan odottamani paukahdus. Kuulosuojaimet ovat toki tarpeelliset silloin, kun kivääriä pidetään ammuttaessa poskea vasten ja kun vierellä on useita ampujia.

 

Suomessa on kaksi paikkaa, jossa voi testata ampuma-aseiden tarkkuutta, Vierumäellä ja Lapualla. Arvi Välkkilän Ase ja patruuna toimii Lapuan keskustassa vanhan patruunatehtaan alueella. Punatiilisissa rakennuksissa on kahvilaa ja kulttuuripalveluja, mutta tämä rakennus on 60-70-lukulainen ja hiukan piilossa.

 

Testaaminen tapahtuu tunnelissa, jonka suulle ampuma-ase asetetaan kiinteään jalustaan piippu osoittamaan maalitauluun 50 metrin päässä. Toinen tunneli on satametrinen ja siinä testataan kivääreitä sekä kiikaritähtäimiä. Maalit ovat pahvisessa rullassa, josta nappia painamalla saa uuden taulun. Niitä kuluu paljon, mutta ei läheskään niin paljon kuin patruunoita.

 

Kyse on aseen ja panosten yhteensopivuudesta. Puolustusvoimat testaa omat aseensa mutta kilpa-urheilijoille, harrastajille ja metsästäjille tämä on paras tapa selvittää, mikä patruunaerä toimii parhaiten omassa aseessa. Ammuksia valmistetaan suuria määriä, pienoiskiväärin ammuksia tosin vain Saksassa. Vaikka merkki ja kaliiperi ovat samat, eri valmistuserät käyttäytyvät eri lailla. Tämä on hämmentävää, sillä ovathan ne tehdasvalmisteisia. Miksi vaihtelua ilmenee?

 

”Sen kun tietäisin, olisin paremmissa hommissa,” vastaa Arvi Välkkilä.

 

Kun pelkät tuuliolosuhteet saattavat heittää kiväärinammusta 600 metrin matkalla yli metrin verran valaistuksen, silmien väsymisen ja metallin kuumuusväreilyn aiheuttamista haasteista puhumattakaan, ei kilpakumppanille tai hirvelle kannata antaa tasoitusta. Tavoite on löytää patruunaerä, jolla hajonta mahtuu vanhan hopeanvärisen kymmenpennisen alle. Digitaalisissa mittauksissa kilpailuissa jopa napakymppi on jaettu osiin. Kun tunnissa saa ampua 60 laukausta, erot muodostuvat suuriksi yhteenlasketuissa pisteissä.

 

Patruunoiden kappalehinta vaihtelee alle kymmenestä sentistä useaan kymmeneen senttiin. Hinta ei silti kerro tarkkuudesta. Halvempi voi olla tarkempi kuin moninkertaisesti kalliimpi. Valmistuserät eivät silti jää happanemaan. Testi kesti noin tunnin ja oli hinnaltaan mielestäni maltillinen. Sen jälkeen ajoimme uuden patruunatehtaan alueelle kauas Lapuan keskustasta. Koska maallikko ei pääse portista sisään, odotimme ulkopuolella, kun Välkkilä nouti muutaman rasian parhaiten sopivia patruunoita.

 

Robin Hood lienee ollut tarkka nuoltensa materiaalista jousesta puhumattakaan. Isäni tarkistutti pienoiskiväärinsä täsmälleen samoista syistä.