Bagus

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

Philipp Bagusin edellinen kirjallinen hitti oli The Tragedy of the Euro, jonka suomennoksen Euro eksyksissä teki Petri Kajander. Philipp Bagusin viimeisin teos on nimeltään Blind Robbery, jonka hän kirjoitti yhdessä Saksan Ludwig von Mises-instituutin vetäjän Andreas Marquartin kanssa.

 

Blind Robbery viittaa sokeaan ryöstöön, jonka valtio tekee laskemalla liikkeelle uutta rahaa. Ensimmäisenä uuden rahan saavat käyttävät sen ennen kuin inflaatio on syönyt sen arvoa. Ensimmäisenä rahaan käsiksi pääsevät pankit, suurteollisuus, finanssieliitti, superrikkaat ja muut etuoikeutetut tahot. Ja tietysti valtio.

 

Philipp Bagus vetää tällä hetkellä itävaltaisen taloustieteen maisteriohjelmaa Espanjassa Universidad Rey Juan Carlosissa. Hänen esimiehensä on Jesus Huerta de Soto, kuuluisa itävaltalainen taloustieteilijä Espanjan rajojen ulkopuolellakin. Maisteriohjelmassa on noin kolmekymmentä opiskelijaa. Lisäksi Philipp Bagus vetää kahta taloustieteen kurssia, siis yhteensä oppilaita on noin 80. Opiskelemassa on näkynyt myös suomalaisia.

 

Philipp Bagusin mukaan valtio hyötyy monenlaisesti mutta haitat siirtyvät muualle: ”Rahajärjestelmä on suuri huijaus, mitä ei oikeasti ymmärretä. Rahajärjestelmän kautta väestöä ryöstetään järjestelmällisesti. Haittapuolena on myös taloussyklin synty ja kulttuurinen rapautuminen. Se on huijaus ja vähentää vapautta maailmassa.”

 

Siksi oli kirjoitettava tämä kirja: ”Kirjan idea oli tarkalleen ottaen selittää rahateoria ja ongelmat meidän fiat -rahajärjestelmässämme, tavalla jonka jokainen voi ymmärtää. Kirjaa on helppoa ja hauskaa lukea.”

 

Tarkkoja kirjansa myyntilukuja Philipp Bagus ei paljasta, sillä saksalainen kustantaja ei tästä välttämättä pelkästään ilahtuisi. Käännöksiä on tehty ainakin espanjaksi, englanniksi, kiinaksi ja koreaksi. Kirjan saksalainen kustantaja ei julkaise pelkkää aatteellista kirjallisuutta.

 

Kirjan vastaanotto on ollut yleisesti ottaen suopeaa, on tullut puhujapyyntöjä ja moni on esittänyt kirjan tiimoilta kysymyksiä.

 

Philipp Bagusin mukaan äänestäjien on helpompi nähdä veronkorotusten vaikutukset talouteensa suoraan, siksi se on valtiolle epämieluisempi tapa verottaa. Rahajärjestelmän kautta tapahtuva varojen haltuunotto ei ole yhtä näkyvä tapa.

 

Philipp Bagus: ”Yksi tapa kasvattaa valtion tuloja on monopolisoida rahajärjestelmä, hankkia pankit juoneen mukaan ja lisätä rahan määrää. Valtio saa itselleen enemmän resursseja rahanluonnista, suoraan keskuspankista tai epäsuorasti pankkijärjestelmän ostamista velkakirjoista.”

 

Rikkaat ja superrikkaat pääsevät helpommin käsiksi uuteen rahaan. Jo valmiiksi rikkailla on asettaa takeet nostamilleen lainoille ja ovat pankkien isoimpia asiakkaita. Tavallisilla ihmisillä, keskiluokalla ja köyhillä ei ole tähän tilaisuutta. Jos George Soros menee pankkiin, hän voi helposti saada miljardin dollarin lainan. Jos köyhä, joka elää sosiaalituella ja ei ehkä omista asuntoaan, menee pankkiin ei hän saa tätä lainaa. Uusi raha otetaan kuitenkin lainan muodossa.

 

Philipp Bagus viittaa pikketty-teesiin, jonka mukaan superrikkaat saavat aina vain korkeamman osan kaikesta varallisuudesta: ”Hänen teesinsä on että kapitalismissa on luonnonlaki, jonka mukaan suhteellisesti pääomat kasaantuvat rikkaille. Teesissä on ongelma, sillä hän ei mainitse yhtään itsestään selvää syytä.”

 

Tilastoissa näkyy että superrikkaat ovat keränneet rikkauksia ja yhä suuremman osuuden BKT:sta, sitten Bretton Woodsin romahdettua 1970-luvulla. Silloin irtauduttiin kultastandardista.

 

Philipp Bagus näkee, että Pikkettyn kertomaan tarinaan rahajärjestelmä eriarvoisuuden aiheuttajana ei sovi, sillä Pikketty lähtee siitä että kapitalismi on väistämättä paha ja johtaa myös suureen sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen. Tämä olisi estynyt kultastandardissa, sanoo Philipp Bagus.

 

Kuinka paljon rikkaat järjestelystä ihan tarkkaan hyötyvät, ei kukaan tiedä. Tiedetään vain että rahakanta aina vain kasvaa. Raha on monopolisoitu valtiolle ja se antaa pankeille eräänlaisen franchisingin luoda uutta rahaa. Euro ei ole yksityinen valuutta.

 

Jos uutta rahaa ei olisi luotu, ihmiset olisivat päässeet nauttimaan laskeneista hinnoista, Philipp Bagus: ”Ihmiset eivät ymmärrä tätä. Eivätkä he osaa verrata nykyistä asemaansa siihen että hinnat olisivat laskeneet tuotannon lisäyksen myötä.”

 

Hän tarjoaa ratkaisuksi valtion rahamonopolin poistamista. Yksityiset valuutat kuten bitcoin tai muut kryptovaluutat ovat toinen varteenotettava vaihtoehto. Aina voisi palata kultakantaan.

 

Edistystä ei tapahdu, sillä yleinen mielipide tukee nykyistä rahajärjestelmää. Jos se kääntyisi vastaan, reformien läpivieminen olisi helpompaa. Poistamalla rahamonopoli luotaisiin tilaa muille ratkaisuille.

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi