Arabialainen
sulka
faktapitoista journalismia
Sosiaalidemokraatti Radek Hlavacek kaipaa Tsekkeihin ihan oikeaa sosiaalidemokratiaa
TSEKKI - OSKAR LINDMAN - (AS)
(2.10.2017)
Radek Hlavacek toimii tällä hetkellä Tsekin tasavallan sosiaalidemokraattisten nuorten puheenjohtajana. Häntä ei kadulla tunnisteta, vaikkakin kävelee kaupunginosa Zizkovissa, jossa hän toimii kaupunginvaltuutettuna. 26-vuotiaana hän on ollut kampanja-apuna, mutta ehdokkuus valtakunnallisissa vaaleissa vielä odottaa.
Zizkov työväenalueena on perinteisesti vasemmistolainen, vapaamielinen ja itsenäinen. Radek Hlavacek: ”Zizvkov myös julistautui itsenäiseksi, sarkastisessa hengessä. Se osoittaa, että se on jotenkin erilainen.”
”Zizkov kärsi paljon kommunismin aikana. Ensi alkuun se tuki hallitusta, joka oli vasemmistolainen ja he uskoivat parempaan tulevaisuuteen.” sanoo Radek Hlavacek.
1940 ja -50 lukujen vaihteessa näytti siltä, että bolshevikkihallinto ei antaisi zizkovalaisille tilaisuutta elää paremmin, he ilmaisivat erimielisyytensä ja hallinto uhkasi tuhota koko kaupunginosan.
Tehtiin suunnitelma, jotta rakennukset vaihtuisivat betonilaatikoihin ja kaupunginosaa olisi halkoneet moottoritiet. Suunnitelma kaatui. Joitain kortteleita jyrättiin maan tasalle ja väestöä siirrettiin Prahan uusiin lähiöihin. Yhteensä siirrettyjä oli noin 3000:n luokkaa. Vain joissain maalaiskaupungeissa kommunistihallinto onnistui tavoitteessaan.
Tuhoamisyritys on vieläkin kaupunginosan hengessä, sanoo Radek Hlavacek, sitä ei ehkä koskaan saa entiseksi. Kommunistihallinto vaikutti innokkaalta yrityksessään.
Trendikäs kaupunginosa vetää nykyään varakkaampaa väkeä asukkaiksi.
Tsekin kommunistihallinnon tilanne oli vähän erilainen kuin Puolassa tai Unkarissa, Radek Hlavacek: ”Puna-armeija vapautti maan ja kommunistipuoluetta tuki moni väestöstä. Toisen maailmansodan jälkeen he onnistuivat kaappaamaan vallan lähes ilman vastarintaa.”
Hän jatkaa: ”Heidän asemansa oli parempi, he olivat itsenäisempiä. Mutta tosiasiallisesti 1950- ja -60 –luvuilla olimme satelliitteja, mutta kuitenkin enemmän itsenäisiä kuin Puola tai Unkari.”
Tilanne muuttui täysin Prahan vuoden 1968 kevään jälkeen. Silloin venäläiset murskasivat uudistusliikkeen, lopettivat itsenäisyyden ja liikehdinnän kohti demokratiaa. ”Ihmiskasvoinen sosialismi” oli Alexander Dubzekin käsialaa. Se loi toivoa uudesta alusta, jossa ihmisiä ja heidän oikeuksiaan kunnioitettaisiin.
Kun kommunistihallinto vihdoin kaatui, moni vanhempi odotti että Alexander Dubzek nousisi valtaan, mutta kommunistit eivät enää kaikelle kansalle kelvannetkaan. Vaclav Havel nousi presidentiksi ja Dubzek sai tyytyä eduskunnan puhemiehen virkaan.
Aluksi vuoden -68 radikaalit olivat kommunisteja, mutta Moskovan murskauksen jälkeen he joutuivat kärsijöiden asemaan. Mukana oli kirjailijoita, runoilijoita ja paljon näyttelijöitä.
Suomen historiasta Radek Hlavacek osa nimetä talvisodan, vuoden 1917 “vallankumouksen” ja itsenäisyysjulistuksen. Hän tietää, että pohjoismaissa on vahvoja sosiaalidemokraattisia puolueita, Ruotsissa oli Olof Palmekin.
On harvinaista itä-Euroopassa, että hallituksessa on sosiaalidemokraattinen puolue. Tämä siksi, että monessa maassa sosiaalidemokraatit ja sosialistit ovat periytyneet vanhasta kommunistipuolueesta. Sosiaalidemokraatit Tsekeissä perustettiin uudelleen ja se haalii ääniä vasemmistosta ja keskustavasemmistosta.
Viime vaaleissa sosiaalidemokraatit keräsivät paljon ääniä nuorilta, ollen tässä äänestäjäsegmentissä toiseksi suurin puolue. Sosiaalidemokraateilla on kuitenkin isoja viestinnällisiä ongelmia.
Radek Hlavacek: “Suurin aihe Tsekeissä on matalat palkat. Meillä on sama hintataso kuin Saksassa, vaikka heidän ruokansa on paljon laadukkaampaa. Palkkamme ovat noin kolmasosa Saksan palkoista.”
Tshekeissä keskipalkka on noin tuhannen euron luokkaa kuussa.
Vuosina 2006-7 oikeistopuolueet päästyään hallitukseen lakkauttivat progressiivisen tuloveron. Syksyllä vaaleissa sosiaalidemokraatit pyrkivät saamaan sen uudelleen. Tasavero on 15% tuloista, joka nousee seitsemällä prosenttiyksiköllä jos tulot ovat tsekkiläisittäin todella korkeat.
Sosiaalidemokraatit haluaisivat nostaa korkeimman tuloveroprosentin kolmeenkymmeneen. Radek Hlavacek: ”Tasavero vie köyhimmiltä - rahan, jonka he haluaisivat käyttää asumiseen ja ruokaan. Progressiivinen vero verottaa luksuksesta. Tämä kaikki tosin riippuu veroasteesta.”
Sosiaalidemokraatit pyrkivät nostamaan palkkoja asettamalla voimaan minimipalkkalain ja korottamalla palkkatasoa yleisesti julkisen sektorin kautta.
Tsekeissä on ilmainen terveydenhuolto ja koululaitos. Radek Hlavacek toivoo, että jatkossakin tsekkiläiset saisivat laadukkaita julkisia palveluita. Oikeisto on esittänyt, että opinnot maksaisivat ja että lääkärillä käynti maksaisi nykyistä enemmän.
Puolue haluaa myös tarjota edullisempaa asumista nuorille, hinnat ovat korkeat opiskelijoille. Tulisi tarjota vaihtoehto yksityisille markkinoille. Ideana on, että ilmaispalvelut kuten pyykinpesu tekisivät asumisesta houkuttelevampaa.
Laki sosiaalisesta asuntotuotannosta on pitkään ollut valmisteilla, mutta se ei ole vielä läpäissyt parlamentissa. Ongelma on, että kunnat möivät julkiset asuntonsa transformaation aikaan yksityisille, eikä nykyään ole tarjolla edes kriisiasumista. Monet joutuvat yöpymään hotelleissa jotka tulevat vielä kalliimmaksi kuin yksityiset asunnot.
Vaikka Tsekki läpäisisi euron sisäänpääsyvaatimukset, se ei ole halunnut liittyä. Kansan enemmistö ei liittymistä tue. Monesta tuntuu, että liittyminen nostaisi hintatasoa edelleen. Tätä Radek Hlavacek ei usko, sillä näin ei käynyt Länsi-Euroopassakaan.
Hän on onnellinen, että NATO:on ehdittiin liittyä vuonna 1999. Radek Hlavacek: ”Se ei ole täydellisin organisaatioista, mutta meille on parempi olla osa sitä, sen sijaan että oltaisiin ulkona, koska meillä on historiamme.”
Radek Hlavacekista sosiaaliliberalismi ei edusta oikeaa sosiaalidemokratiaa ja toivoo puolueen pärjäävän syksyn vaaleissa hyvin, sillä Tsekki on ”kärsinyt populistipuolueista paljon”.