Nuoret suunnittelijat

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

Vuoden nuoret suunnittelijat

 

MUOTI - OSKAR LINDMAN - (AS)

(13.3.2016)

 

Suomalaiset nuoret muotisuunnittelijat Tuuli Pursiainen ja Johanna Blom sijoittuivat Vuoden nuori suunnittelija-kilpailussa TOP 3:een. Mitä he miettivät suomalaisesta muotimaailmasta ja sen näkymistä...

 

Tuuli Pursiainen ja Johanna Blom sijoittuvat kolmen kärkeen Vuoden nuori suunnittelija-kilpailussa. Messukeskus kutsui heidät New talent- standilleen tämän vuoden I love me –messujen muotiosastolle. Tavoitteena on nostaa esille uutta suunnittelijasukupolvea, Suomen muotisuunnittelun tulevaisuudentekijöitä.

 

Tuuli Pursiainen on vastavalmistunut muotisuunnittelijaksi Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista. Johanna Blom on opiskellut Metropoliassa Helsingissä ja Istitute Europeo di Designissa Milanossa.

 

Sukulaiset sanovat Johanna Blomista näkyvän päälle, että hän on asunut Italiassa. Hän olisi päässyt osallistumaan Milanon muotiviikoille, mutta kuolemantapaus toi Suomeen. Hän vertailee Roomaa ja Milanoa, joissa on asunut: ”Roomassa voi kävellä college-housuissa keskustassa tai ruokakauppaan. Milanossa se on tyyliin kielletty, et voi tehdä niin. Kaikki näyttävät pukeutuneen ykkösiin aina kun kävelee ulos ovesta, vaikka vain jos veisi roskat.”

 

Tuuli Pursiainen ja Johanna Blom ovat samaa mieltä siitä, että suunnittelijan mahdollisuuksista riippuen on otettava asiakkaan toiveet huomioon. Tällä hetkellä Johanna Blomin laukut ovat myynnissä Roomassa ja kohta avautuvat nettisivut. Jos haluaa hänen tuotteitaan, pitää häneen ottaa yhteyttä suoraan.

 

Molemmat haluaisivat luoda muotia täyspäiväisesti, mutta tilanne on Suomessa hyvin vaikea. Design-yritykset ovat todella pieniä. Suomalaisessa muodissa tyypillistä ovat Marimekon tosi isot painokuvat. Linjat ovat selkeät linjat ja ne liittyvät perusmuotoihin. Suomessa leikitellään materiaaleilla ja kuoseilla, mutta ei yhtä paljon kuin muualla Euroopassa.

 

 

Tuuli Pursiainen: ”Sanoisin että olen tosi skandinaavinen suunnittelija. Menen aina minimalismiin päin. Suunnittelussa minua kiehtoo tarinallisuuden ja vaatteiden syvemmät merkitykset. Jos ajatellaan muodollisesti niin se olisi usein jotain kolmiulotteista, veistoksellista ja tilallisuudella leikittelevää.”

 

Tuuli Pursiaista kiehtovat usvaiset ja sammutetut värit. Hänen mallistojensa väripalettiin yhdistyykin usein harmaata, valkoista ja mustaa. Vaatteen muodon ja värit sanelevat pitkälti sen materiaalit.

 

Johanna Blom käyttää paljon värikkäitä painokuvia. Hän kuvaa muotiaan uniikiksi, persoonalliseksi ja henkilökohtaiseksi. Värit myös torjuvat elämän tylsyyttä.Johanna Blom: ”Suomalaiset ovat vähän hitaita tulemaan mukaan. Räikeät printit ovat jo Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Englannissa, missä ne ovat olleet aikaisemmin ja Suomi tulee noin vuosi sen jälkeen.”

 

Tuuli Pursiaisen mukaan suomalaiset sittenkin ymmärtävät ja tuntevat maailman trendejä, ovat joskus kärjessä ja niitä aktiivisesti luomassa. Johanna Blom ei paljon lainaile vaikutteita muilta suunnittelijoista. Hän ei pitäisi siitä että katsoisi hänen laukkuaan ja tekisi samanlaisen vaihtamalla vain napin tai vetskarin. Hän saattaa vierailla taidenäyttelyissä tai käydä ulkomailla. Hän oli juuri viisi viikkoa Mallorcalla, jossa aurinkoinen ranta oli kaunis maisema.

 

Tuuli Pursiaisen inspiraatiot löytyvät urbaanista maisemasta, ihmisten katutyylistä tai tarinoista, ihmisistä, iänkaikkisista viisauksista, enemmänkin kuin vain pinnasta.Johanna Blomin lopputyöksi suunnittelema varkaanesto-laukku syntyi käytännön tarpeeseen. Rooma on täynnä taskuvarkaita. Hän ei halunnut reppua tai kengurukassia mahan päälle vaan kauniin ja näyttävän laukun. Kuluttaja voi ostaa kalliimman laukun mutta samalla säästää kun ipad, tietokone, puhelin ja lompakko säilyvät mukana.

 

Käyttäjä on suunnittelijoilla mielessä aina. Vaikka vaate näyttäisi hyvältä, miettivät he miltä se myös tuntuu päällä. Miten sitä voi pestä, miten huolehtia ja mitkä ovat käytetyt materiaalit.

 

Onko muodinluominen vielä käsityöläistä? Tuuli Pursiainen: ”Jossain määrin. Kyllähän hyvän muodin tai vaatteen tekemisen pohjalla on vankka ammattilaisten osaaminen ja käsityön taituruus. Kuitenkin silkkana käsityönä tehdyt asut ovat uniikkeja taideteoksia ja toimivat suurina inspiraation lähteinä. Muodinluomisessa tietysti myös teollinen sekä kaupallinen ajattelu ja osaaminen ovat erittäin tärkeässä asemassa.”

 

Johanna Blom: ”Kokeilen esimerkiksi uusia kutomistekniikoita. Joululahjaksi kudon jokaiselle ihan erilaisia lahjoja. Minua kiinnostaa haute couture, joka tehdään yleensä käsin. On tärkeää että osaan sen.”

 

Hän jatkaa:”Nyt kun teen nahasta, olen ostanut pienten suunnittelijoiden kokeilukappaleita Italiasta. Minun laukkuni ovat uniikkeja, mikään laukku ei ole samanlainen, koska kaikki palaset ovat ihan erilaisia vaikka väri on sama ja nahkapala.”

 

Tuuli Pursiainen: ”Olen perehtynyt neuleeseen, neulesuunnitteluun ja sellainen materiaalien kohtaaminen on tärkeää.”

Johanna Blom pitää suunnittelijoista eniten Alexander McQueenista, John Gallianon ”uskomattomasta tyylistä ja mielikuvituksesta” sekä Dries van Nootenista. Tuuli Pursiainen puolestaan pitää tyylillisesti muun muassa Alexander Wangista ja inspiroituu Maison Margielasta ja muusta Belgian vanhasta skenestä.

 

 

Jos Johanna Blom saisi itse valita, mihin muotitaloon lähtisi, kelpaisivat hänelle kaikki Italian isot nimet. Tuuli Pursiainen on kiinnostunut tällä hetkellä erityisesti Britanniasta ja Ranskasta. Häntä kiehtoo Lontoon monimuotoinen kulttuuri ja muodin kenttä. Ne myös tuntuvat omilta.

 

Mitä haluaisitte urallanne saavuttaa?” Lopullinen unelmani olisi pääsuunnittelija. Haluaisin vaikka että olisin Armanilla vastuualueellani naisten vaatteet, vanhempi suunnittelija. Yes, I made it!” sanoo Johanna Blom.

 

 

”Jokaisen suunnittelijan unelma on tehdä jotain omaa merkkiä. Minussa elää sellainen vahva yrittäjyys. Tykkään katsoa omia mahdollisuuksiani.” sanoo Tuuli Pursiainen.

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi