Viskipuolue

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

Viski vapaaksi ja säätely pois

-

POLITIIKKA - OSKAR LINDMAN - (AS)

(7.5.2016)

-

Uusin puoluerekisteriin merkitty puolue on viskipuolue, joka edustaa maltillista liberalismia. Kannattajakortteja kerätessään he tarjosivat viskinaukun. Suomessa on perinteisesti ollut keskikokoinen liberaalipuoue, mutta nyt liberaalit ovat hajallaan kaikissa puolueissa...

Vaikka Suomen puoluekenttä on ollut aika muuttumaton, on puoluekenttä nyt murroksessa. Moni pienpuolue kerää kannattajakortteja. Puoluehankkeita ovat julkaisseet Paavo Väyrysen perustama kansalaispuolue, Varoufakisin aloittama yleiseurooppalainen Diem25, eläinoikeuspuolue ja useampi isänmaallinen puolue.

 

Näistä puoluerekisteriin on jo hakenut viskipuolue, joka jätti 5300 kannattajakorttia oikeusministeriöön helmikuun puolivälissä. Liberaalien tie puolueissa on kulkenut Venäjän-ajan nuorsuomalaisista 90-luvun puoluekaimaan. Liberaalien matka parlamentissa katkesi lopullisesti, kun toiminta myytiin rahavaikeuksissa keskustaan.

 

Koska piilevä äänikynnys on Suomessa korkea, kovin moni uusista puolueista ei ole jäänyt eloon.Viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä sanoo johtamaansa puoluetta maltilliseksi liberaalipuolueeksi. Liberaaleiksi lukevat itsensä niin vasemmiston sosiaaliliberaalit kuin kokoomuksen oikeistolibertaaritkin. Useimmissa suomalaisista eduskuntapuolueista löytyy oma liberaalisiipensä.

 

Viskipuolueen aktiivit ovat silmiinpistävän nuoria, tilanne on sama piraattipuolueessa. Juhani Kähärä vapautui juuri 172 päivän vapausrangaistuksesta. Hän ei halunnut mennä armeijaan, vaikka ei olekaan ideologinen pasifisti mutta vastustaa militarismia.

 

Juhani Kähärä sanoo asevelvollisuusjärjestelmän olevan sukupuolisyrjintää ja eräs pakkotyön muoto, joskin maanpuolustusta heikentäviin toimiin ei pitäisi lähteä. Eräs ratkaisu olisi nostaa päivärahoja, jotta armeijaan saataisiin haluttu määrä vapaaehtoisia varusmiehiä riittävän suuren reservin muodostamiseksi.

 

Viskipuolue tarjosi kannattajakorttikeräyksen aikana viskinaukun herättääkseen uteliaisuutta. Virkavaltakin kävi välillä katselemassa toimintaa ja pikaisten selvittelyjen jälkeen toivotti vain hyvää päivänjatkoa.

 

Moni epäilee puolueen nimeä pelkäksi vitsiksi ja koko projektin sanotaan olevan vain teekkarijäynää. Mistä viskipuolue on nimensä saanut, Juhani Kähärä?

 

”Vuoden 2015 syksyllä nousi valtava alkoholipoliittinen mediamylläkkä, kun viski sanana kiellettiin erään tapahtuman nimestä. Ajattelimme pienessä porukassa että olisiko tästä puolueen markkinointibrändiksi. Ainakin kannattajakorttikeräyksessä se on toiminut.”

 

Hän jatkaa: ”Alkoholipolitiikka kiinnostaa ihmisiä ja siinä kiteytyy paljon asioita: täysikäisiä holhotaan ja toisaalta rajoitetaan elinkeinovapautta. Ei saisi myydä omia tuotteita, eikä saisi pitää ravintolaa auki kuten itse haluaa, anniskelulupien saaminen on vaikeaa. Alkoholipolitiikassa yhdistyvät vapaus, holhous ja esiin tuomamme järkiteemat.”

 

Juhani Kähärä: ”Viskit R-kioskeihin ei ole tärkein poliittinen tavoitteemme, mutta jos mennään yhteiskunnassa merkittävästi vapaampaan suuntaan, se on hyvä. Alkoholipolitiikka kokonaisuudessaan ei ole kuitenkaan päällimmäinen asia, vaan vain brändäyskeino.”

 

Viskipuolueen päämäärä on täysin selvä: ”Kokonaisuutena kaikilla yhteiskunnan aloilla halutaan lisätä markkinaehtoisuutta ja myös ihmisten omaa päätäntävaltaa.”

 

Suomessa liberaalipuolue on perinteisesti ollut keskikokoinen. Neuvostoliiton kaaduttua ideologiselle puolueelle ei ollut enää tarvetta, kun kaikki Suomen puolueet omaksuivat liberaalidemokraattiset periaatteet. Aate on myös kylmän sodan ainoa todellinen voittaja.

 

Itä-Eurooppa liberalisoitui kommunismivallan kaaduttua eikä siellä ymmärretä valtion säätelevää merkitystä samoin kuin läntisissä hyvinvointivaltioissa. Suomessa säädettävää alkoholipolitiikkaa rajoittaa Viron tuonti. Juhani Kähärä kannattaa myös Viron nykyistä yritysveromallia. Siellä on onnistuttu jopa julkisissa it-hankkeissa paremmin kuin Suomessa.

 

Sanasta uusliberalismi oli tullut politiikan suuri mörkö, vaikka aatteessa ei varsinaisesti ollut mitään uutta. Kukaan ei suostunutkaan kutsumaan itseään sillä nimellä. Poliittista vasemmistoa kiehutti, että valtiovarainministeriö nousi eräänlaiseksi superministeriöksi, joka saneli muille mitä oli varaa tehdä.

 

80- ja 90-lukujen taitteessa Suomea reformoitiin liberaalisti: taloutta avattiin, rahamarkkinat vapautettiin ja kaupallisin perustein toimiva televisioyhtiö Mainostelevisio sai oman valtakunnallisen kanavan. Lamassa ajettiin läpi lisää näitä reformeja ”pakon sanelemana”.

 

Suomessa on vahva tasa-arvo mutta se on myös universalististen arvojen yhteiskunta. Julkisiin palveluihin ovat oikeutettuja kaikki vauvasta vaariin ja sosiaalipummista miljonääriin. Suomessa markkinaohjautuvuutta on lisätty keskitien ratkaisuna täyden yksityistämisen ja valtiollistamisen välillä.Valtion interventiot markkinoilla saattavat mahdollisesti mennä mönkään. Malliesimerkki tästä on Juhani Kähärän mukaan virkamiesten tekemä harkinta, jolla kontrolloidaan valikoiduilla aloilla toimivien määrää.

 

Viskipuolueella on tiettyjä kärkihankkeita, joihin ehdottomasti pitäisi saada muutos. Ylipäänsä sääntely halutaan pois 90-prosenttisesti. Taksilupia pitää saada vapaasti, liian tiukkoja rakennusmääräyksiä poistetaan, oman ravintolan perustaminen pitäisi olla yhtä helppoa kuin ravintolapäivänä.

 

Viskipuolueen tavoite on vähentää merkittävästi työn verotusta. Jos Suomeen tulee perustulo, se ei saisi kiristää työnverotuksen progressiota. Joskus hyvää tarkoittavat tuet ovat todella haitallisia, kuten asumistuki, joka valuu asunnonomistajien eli hyväosaisten taskuun.

 

Vuoden kuumasta aiheesta eli työmarkkinoiden vapauttamisesta sanoo Juhani Kähärä: ”Jos joku haluaa tarjota työtä jollain palkalla ja toinen tällä palkalla haluaisi tehdä työtä, niin sen pitäisi olla mahdollista. Ei tämmöisiä keskitettyjä korporaatiosopimuksia pitäisi olla, pitäisi olla sopimusvapaus. Etenkin kun kaikkia osapuolia ei kuulla.”

 

Niin sanottu yhteiskuntasopimus ei viskipuoluetta tyydytä. Juhani Kähärä ihmettelee tiedon ja laskelmien panttaamista:

 

”Kaikkia laskelmia ei ole pöydällä. On lukuja, joista ei kerrota että mistä ne tulee. Kabineteissa sovitaan valmiiksi suuret päätökset ja sitten tuodaan ne kerralla pöytään – kaiken pitäisi olla avoimena verkossa jo päätöksenteon aikana. Tämä on sotessa sama. Ihmisten pitäisi pystyä kommentoimaan ja näkemään luvusta, mistä virkamieslähteestä tai tutkimuksesta se on tullut.”

 

Kevään aikana viskipuolueen väki tekee strategista työtä ja miettii miten parhaiten voisi käytännössä edistää vapautta Suomessa, mikä on paras tapa brändäytyä. He haluavat luoda laajan yhteisen ideallisen ja ohjelmallisen pohjan.

 

 

---

Viskipuolueen puoluekokous tulevana viikonloppuna: www.viskipuolue.fi

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi