TEKES

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi

Vanhan Marian sairaalaan remontoitu Maria 0-1- on täynnä. Se on nykyään pohjoismaiden suurin startup-keskus. Tällä hetkellä siellä sijaitsee noin neljänkymmenen startupin tilat. TEKESin asiantuntija Antti Salmisella on pieni popup-toimisto Maria 0-1:ssa. Paikkaa pyörittävän organisaation on tarkoitus olla pieni ja notkea.

 

Helsingin kaupunki perusti rakennusta varten voittoa tavoittelemattoman osakeyhtiön. Se tukee keskuksen toimintaa viiden vuoden ajan, rahoituksen asteittaisesti laskiessa. Viiden vuoden periodin jälkeen keskuksen on tarkoitus toimia omillaan.

 

Antti Salmisen mukaan on tärkeää olla lähellä asiakasta, muuten ei voi oikein käyttää harkintaa tapauskohtaisesti. On oltava siellä missä asioita tapahtuu.

 

Hän kommentoi, että konseptin myötä ei sentään pyörää olla uudestaan keksitty, vaikka pyritään koko ajan keskustelevampaan kulttuuriin: ”Olemme me aikaisemmin olleet mukana joissain kiihdyttämöissä. Yleinen eetos on tietysti, että pyrittäisiin mahdollisimman hyvin sparraamaan yrityksiä. On kätevää olla näin lähekkäin keskuksen kanssa.”

TEKES on osa Slushissakin esiintynyttä Team Finlandia, jossa Suomen julkiset toimijat tarjoavat palveluitaan kotimaisille yrityksille ja muulle innovaatiotoiminnalle. Mukana ovat Finnpro, Finnvera ja Teollisuussijoitus.

 

TEKES tarjoaa toimipisteestä riippumatta asiantuntija-apua ja rahoitusta joko suoran avustuksen tai lainan muodossa. Finnvera lainaa, Finnpro tarjoaa kansainvälistymispalveluita.

 

TEKES tuki yrityksiä viime vuonna 467 miljoonalla eurolla. Noin puolet hakemuksista hyväksyttiin. TEKESin antamat avustukset vaihtelevat 5000 euron innovaatiosetelistä miljoonaluokan avustuksiin.

 

Avustuspäätöksiä tehtäessä arvioidaan yrityksen uutuusarvo ja se, kykeneekö se kasvamaan kansainväliseksi, joka tuo sitten rahaa takaisin kansantalouteen. Antti Salminen kaihtaa termiä avustaminen, kun on kyse oikeastaan sijoitustoiminnasta. TEKES tähtää mahdollisimman korkeaan tuottoon suhteessa investoituun pääomaan.

 

Toiveissa on, että sijoitettu raha moninkertaistuisi, raha pysyisi Suomessa ja tulisi takaisin. Liikevaihdon kasvaessa myös vienti kasvaa. Antti Salminen sanoo, että TEKESinkään budjetti ei ole kovin suuri: ”Vuonna 2015 se oli noin 575 miljoonaa euroa, eli noin kuuden liikenneympyrän peruskorjauksen verran Suomessa.”

 

Hallintoon ja työkustannuksiin menee noin viidestä kuuteen prosenttia koko summasta. Työntekijöitä on yhteensä noin 350.

 

Palautetta yrittäjiltä on tullut monenlaista. Kärjistäen voi sanoa, että ne jotka ovat saaneet avustusta ovat antaneet enemmän myönteistä palautetta. Ne, jotka avustusta eivät ole saaneet, vaativat ainakin kunnolliset perustelut.

 

Antti Salminen: ”Kun puhutaan julkisen rahan jakamisesta, se on meidän kaikkien rahaa. Silloin täytyykin olla yksityistä sijoituspääomaa tiukemmat normit ja paremmat perustelut mihin rahaa investoidaan.”

 

Jaettu raha on aika vastikkeetonta, sillä lainatkin ovat ”pehmeitä lainoja” eli pitkäkorkoisia ja pitkillä takaisinmaksuajoilla. Jos homma menee pieleen, neuvotellaan täytyykö lainaa maksaa takaisin ollenkaan. Tavoite ei ole kuitenkaan avustettavien yritysten konkurssi.

 

Noin prosentti TEKESin tukemista yrityksistä ajautuu vuosittain konkurssiin.

 

ELY-keskuksetkin jakavat julkista rahaa, mutta sen tavoite on enemmän kansallinen.

 

TEKESin tuet menevät suuremmaksi osaksi alle viisivuotiaille yrityksille, jotka vielä katsotaan startupeiksi. Muita kuin kasvuyrityksiä ei rahoiteta. Vanhemmat yritykset saavat tukea huonommin prosentein. TEMPO-rahoitus kattaa noin 75% kokonaistarpeesta. Se on kädenojennus yrittäjille, jotka haluavat kantaa riskiä ja tässä halutaan olla mukana alkuvaiheessa jakamassa riskiä.

 

Hakemusten määrä kasvoi viime vuonna noin 40%.

 

”On tosi mielenkiintoinen kysymys, mikä on startuppien heijastuma työllisyyteen. Suhteessa miten paljon niistä puhutaan tai montako niitä on, tuovatko ne Suomeen niin paljon työpaikkoja.”

 

Moni startup toimii alalla, jota voisi kuvata ”immateriaaliseksi”, kuten esimerkiksi verkossa tapahtuvat liiketoiminta. Välttämättä se ei tuo niin paljon työpaikkoja kuin perinteiset alat, mutta vientiä ja verotuloja kuitenkin.

 

TEKES on eräänlainen riskisijoittaja. Jos autetaan startup maailmalle, se tuo vientikertoimen mukaisen määrän tuloja. Silloin puhutaan jo miljoonista eikä sadoista tuhansista.

 

Noin yhtä TEKESin sijoittamaa miljoonaa kohtaan tulee noin kaksikymmentä miljoonaa takaisin. Jokainen miljoona näistä tuottaa noin sata uutta työpaikkaa.

 

Pelkkä liikevoiton katsominen ei ole silleen hyödyllistä, sillä suomalainen yritys tuottaa palveluja koko suomalaiselle yritysekosysteemille, joka taas tuo työpaikkoja ja verotuloja.

 

n