Roberto Cociancich

Arabialainen

sulka

 

faktapitoista journalismia

 

 

(C) 2017 ARABIALAINEN SULKA

Kaikki oikeudet pidätetään

toimitus@arabialainensulka.fi

Italialainen senaattori Roberto Cociancich: ”Prinsessa Europa oli ensimmäinen maahanmuuttaja”

 

POLITIIKKA - OSKAR LINDMAN - (AS)

(13.3.2016)

 

Italialainen demokraattipuolueen senaattori Roberto Cociancich pohtii Euroopan olemusta ja sen aikaista pakolaistilannetta. Haastattelu on tehty Roomassa viime kesänä...

Italian senaatin seinällä riippuu maalaus Europasta. Kreikkalaisen mytologian mukaan Zeus otti prinsessan ja toi hänet Libanonista Kreetan saarelle. Partito Democraticon senaattori Roberto Cociancichin mukaan hän on maanosamme ensimmäinen maahanmuuttaja.

 

Roberto Cociancich: "Eurooppalaiset ovat asettuneet ympäri maailmaa. Tämä on identiteettimme, olemme maahanmuuttajia ja matkustavia ihmisiä. Miksi emme voi hyväksyä, että muutkin voivat matkustaa? Ihmiset on pidettävä turvassa ja sosiaaliset olot pitää olla hyvät kaikille. Tämä haaste näyttää sivilisaatiomme tason.

 

”Milanolainen lakimies valittiin edustajaksi senaattiin kaksi ja puoli vuotta sitten. Hän sanoo itseään uudeksi, sillä: ”En harjoitellut politiikkaa mitenkään aktiivisesti tätä ennen.”

 

Roberto Cociancich istuu sekä perustuslaki- että Eurooppa-valiokunnassa. Maahanmuuttaja-teemat ovat tulleet hänelle tutuiksi, perustuslakivaliokunnassa käsitellään maan sisäisiä asioita ja maahanmuutto on polttavan kuuma poliittinen teema myös Euroopan tasolla. Italiaan tuli viime vuonna noin 170000 uutta maahanmuuttajaa, mikä on tuplasti enemmän kuin vielä viisi vuotta sitten. Tänä vuonna tehdään taas uusi ennätys, saapujien odotetaan ylittävän 200000 rajan. Paitsi Välimeren yli, tulee paljon muuttajia myös itä-Euroopasta, noin puolet kokonaismäärästä.

 

Nykyään Italian ulkorajat ovat Euroopan ulkorajat.Roberto Cociancich:”Matka yli meren on äärimmäisen vaarallinen. Uskomattoman korkea luku menehtyy yrittäessään saavuttaa Italian rannikon.”

 

Italiaan tulevat haluavat samoille alueille, jossa on jo maanmiehiä: ”Ongelma on, että moni muuttajista haluaisi olla yhdessä vanhempiensa ja sukulaistensa kanssa, jotka eivät aina ole Italiassa vaan vaikka Saksassa, Ranskassa tai Britanniassa. Heillä olisi siellä majoitus valmiina ja monet pyrkivät rajojen yli päästäkseen sinne. Emme voi laittaa heitä vankilaan, koska he eivät ole tehneet mitään.”

 

Lampedusan saaren leiri on kuuluisin maahanmuuttajien säilytyspaikka. Se sijaitsee lähempänä Libyaa kuin Italiaa.Jos maahanmuuttajat saisivat vapaasti päättää, olisivat he täällä vain osan vuotta ja satokauden loputtua palaisivat kotimaahansa. Tämä ei ole Roberto Cociancichin mukaan mahdollista tarkkaan rajatulla Schengen-alueella. Jos alueelta kerran lähtee, ei ole ehkä enää mahdollisuutta tulla takaisin.

 

Robert Cociancich:”Dublinin-sopimuksen mukaan kuka tahansa Eurooppaan tulija on tunnistettava. Viranomaisten on tarkistettava, voivatko he pysyä Euroopassa vai tulisiko heidät lähettää takaisin. Viime vuonna noin 15000 lähetettiin Italiasta takaisin.”

 

Italialle koituu kuluja paitsi meren partioimisesta myös 35€ päivärahasta, jonka maahanmuuttajat saavat Italian valtiolta. Tämä on herättänyt närää, koska samaa rahaa eivät italialaiset voi saada. Operaatio ”Mare nostrum” maksoi 9 miljoonaa euroa kuussa ja uusi operaatio ”Triton” suunnilleen saman verran, mutta kustannukset jaetaan nykyisin muiden eurooppalaisten valtioiden kanssa. Valtio voi maksaa siirtolaisille hotellimajoituksen, jos tilaa ei muualta löydy.

 

Muut Italian puolueet saavat senaattori Roberto Cocianchilta huutia siirtolaispolitiikastaan.Lega Nord on häätämässä maahanmuuttajia ja se kuuluu samaan EU-parlamentin ryhmään kuin muu äärioikeisto Euroopassa. Forza Italia peesaa samoilla teemoilla. Viisi tähteä –liikkeen johtaja Beppe Grillo on verrannut siirtolaisia muun muassa hiiriin. Roberto Cociancichin mukaan tällainen poliittinen puhe on sallitumpaa kuin aikaisemmin. Populismi on kasvamassa.

 

”Julkinen viesti on pitää maahanmuuttajia mahdollisina vihollisina, maanvaltaajina, ihmisinä jotka tuovat sairauksia, sosiaalisia ongelmia, työttömyyttä. Meillä on korkea työttömyys heidän takiaan, ihmiset eivät löydä töitä maahanmuuttajien takia. ” sanoo Roberto Cociancich.

 

Partito Democraticokaan ei hyväksy ihan kaikkea: lakia ja järjestystä tulee pitää yllä ja ihmisillä pitää olla juuret mihin tukeutua. Mutta muut puolueet ovat muukalaisvihamielisiä Roberto Cociancichin mukaan.Komission ehdotuksesta jakaa maahanmuuttajat tasaisemmin jäsenmaihin saa Roberto Cociancichilta kannatusta. Hän viittaa ”Immigration agendaan”, joka pitää sisällään erilaisia ehdotuksia systeemin parantamiseksi: saapujia tulee kontrolloida ja henkilöllisyytensä varmentaa.

 

Komissiolla on uusi asenne: ”Saapuvat ihmiset eivät ole ainoastaan Italian vastuulla.”, sanoo Roberto Cociancich.Roberto Cociancihin mukaan ongelmiin on puututtava jo lähtömaissa. Jordaniassa, Libanonissa ja muualla Lähi-idässä odottaa miljoonia ihmisiä saapuakseen Eurooppaan. On esitetty lähtöleirien perustamista Afrikkaan, vaikka Nigeriaan. Näiden ihmisten tulon estäminen ei kuitenkaan poistaisi ongelmaa, joka on liian suuret varallisuuserot maailman etelän ja pohjoisen puoliskon kesken.

 

Myös integraatiosta on pidettävä huolta. Uusien tulijoiden on opittava kieli ja hyväksyttävä maan säännöt: ”Jos kohtelemme heitä kuin ihmisiä, kunnioitamme, se auttaa. Jos kohtelen sinua kuin mahdollista vihollista, luo se aggressiivisen lähestymistavan ja reagoit samaan tapaan. Pitää olla ystäviä.”, sanoo Roberto Cociancich.

 

Hän laskee tulijoiden määrää suhteessa eurooppalaisen väestöön. Tänä vuonna tulleet maahanmuuttajat ovat vain noin 0.07% koko väestöstä: ”Tämä on täysin hyväksyttävä luku”, sanoo Roberto Cociancich. Mutta vastuita on tasattava.